Ludzie idący po zakupy z torbami na ulicy

Drożyzna przed Wielkanocą: Ceny w sklepach rosną, jajka i masło liderami podwyżek

16.04.2025
Kamil Śliwiński
Czas czytania: 2 minut/y

Ceny w sklepach w marcu roku wzrosły o 6,7 proc. rdr, a przed Wielkanocą drożyzna przyspieszyła – artykuły świąteczne zdrożały o 8,1 proc. rdr. Najbardziej podrożały jajka (+21 proc.) i masło (+27 proc.). Eksperci przewidują dalsze podwyżki w kwietniu, napędzane popytem i czynnikami globalnymi.

Żywność drożeje zgodnie z prognozami

Z raportu „Indeks Cen w Sklepach Detalicznych” UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito wynika, że w marcu 2025 roku ceny codziennych zakupów wzrosły o 6,7 proc. rdr, po 5,8 proc. w lutym i 5,9 proc. w styczniu. Zdaniem ekspertów, marcowy wynik może być tegorocznym szczytem inflacji, choć przedświąteczny popyt dodatkowo napędza podwyżki.

Ceny żywności na światowych rynkach raczej rosną, więc nie spodziewałbym się całkowitego wyciszenia wzrostowych tendencji cen w sklepach.

– zauważa Marcin Luziński z Santander Bank Polska.

Jajka droższe o 1/5

Wstępne szacunki z kwietnia pokazują, że ceny w sklepach wzrosły o 6,8 proc. rdr, a produkty świąteczne, jak jajka czy masło, zdrożały o 8,1 proc. rdr. Jajka podrożały o ponad 21 proc., masło o 27 proc., a słodycze o 13 proc. W ub.r. wzrosty były znacznie niższe: 2,1 proc. dla codziennych zakupów i 3,2 proc. dla produktów świątecznych.

Wyraźnie widać, że w tym roku art. tłuszczowe i nabiał najbardziej podniosły średnią koszyka wielkanocnego.

– komentuje dr Krzysztof Łuczak z Grupy Blix.

Dlaczego ceny rosną?

Eksperci wskazują na globalne czynniki, takie jak susza, wzrost wynagrodzeń i wojen handlowych. Susza w Polsce i za granicą może ograniczyć zbiory owoców, co podniesie ich ceny.

Nic nie wskazuje na to, by wzrost cen żywności miał się szybko zatrzymać.

– podkreśla dr Piotr Arak z VeloBanku.

Sklepy stopniowo wprowadzają podwyżki, by nie zniechęcić klientów.

Robią to, by nie spowodować radykalnego zmniejszenia zakupów.

– wyjaśnia dr Artur Fiks z Uniwersytetu WSB Merito.

Co drożeje najbardziej?

W marcu liderami podwyżek były artykuły tłuszczowe (+16,6 proc. rdr), owoce (+13,6 proc.), napoje bezalkoholowe (+12,9 proc.), słodycze (+11,3 proc.) i nabiał (+10,4 proc.). Jedynie produkty sypkie, jak cukier, potaniały o 1,2 proc. rdr.

Owoce mogą dalej drożeć ze względu na suszę, którą już dzisiaj widać.

– zaznacza dr Piotr Arak z VeloBanku.

Masło, choć drożeje, może wkrótce zwolnić tempo wzrostu, bo ceny mleka przestały rosnąć

W przypadku art. tłuszczowych widać przede wszystkim efekt mocnego wzrostu cen masła.

– wskazuje Marcin Luziński z Santander Bank Polska.

Czy drożyzna się zatrzyma?

Zdaniem dr Justyny Rybackiej z Uniwersytetu WSB Merito, kwiecień przyniesie dalsze podwyżki, szczególnie produktów świątecznych. Inflacja w marcu, według szacunków Izby Gospodarczej, wyniosła 4,9 proc., a trend wzrostowy utrzyma się. Sklepy wykorzystują przedświąteczny popyt, ale konsumenci mogą ograniczać zakupy, co potwierdzają słabe wyniki sprzedaży detalicznej z lutego.

Nie możemy oczekiwać, że ceny, które sukcesywnie wzrastały na przestrzeni ostatnich 2-3 lat, spadną w jeden miesiąc.

– ocenia dr Justyna Rybacka z Uniwersytetu WSB Merito.

Masz temat, o którym powinniśmy napisać? Skontaktuj się z nami!
Opisujemy ciekawe sprawy nadsyłane przez naszych czytelników. Napisz do nas, opisz dokładnie fakty i prześlij wraz z ewentualnymi załącznikami na adres: redakcja@pkb24.pl.
REKLAMA
REKLAMA