Polska żywność podbija UE. Kto importuje jej najwięcej?
Mięso, produkty mleczne i pieczywo – to polskie produkty najchętniej importowane przez kraje z UE. Aż 63 proc. polskiego eksportu do tego obszaru trafia do zaledwie pięciu państw.
Kraje Unii Europejskiej pozostają podstawowym kierunkiem eksportu polskich produktów rolno-spożywczych. W okresie od stycznia do listopada 2022 roku wartość eksportu tej grupy artykułów z Polski do krajów UE wyniosła 32,3 mld euro – to aż 74 proc. ogólnej wartości polskiego eksportu tej kategorii.
Do krajów UE sprzedawano głównie: mięso drobiowe (3,0 mld euro), papierosy (2,7 mld), produkty mleczne (2,4 mld), mięso wołowe (1,6 mld), pieczywo i wyroby piekarnicze (1,6 mld euro), karmę dla zwierząt (1,4 mld euro), wyroby czekoladowe (1,4 mld).
Niemcy pozostają głównym odbiorcą
Polski eksport rolno-spożywczy na rynek UE charakteryzuje się znaczną koncentracją geograficzną. Głównym partnerem handlowym Polski pozostały Niemcy. Eksport do tego kraju w okresie styczeń–listopad 2022 r. wyniósł 10,9 mld euro i był o 26 proc. większy niż przed rokiem.
Do Niemiec eksportowano głównie mięso drobiowe, papierosy, karmę dla zwierząt, przetwory rybne, pieczywo i wyroby piekarnicze, ziarno kukurydzy oraz czekoladę i wyroby czekoladowe.
Ważnymi odbiorcami polskich artykułów rolno-spożywczych były także Niderlandy. Eksport do tego kraju wyniósł w tym samym okresie 2,9 mld, co stanowi wzrost o 40 proc. Holendrzy importują głównie mięso drobiowe i wołowe, papierosy, ziarna kukurydzy, czekoladę oraz soki.
Pieczywo do Francji, sery do Włoch
Trzecia w kolejce jest Francja, do której eksportowaliśmy towary o wartości 2,7 mld euro, wzrost o 34 proc. względem analogicznego okresu roku poprzedniego. Podobnie jak w przypadku Niderlandów trafia tu głównie polskie mięso czy czekolada, ale także pieczywo i karma dla zwierząt.
Czwartym największym partnerem eksportowym Polski są Włochy, który zakupiły polskie towary o wartości 2,1 mld euro, co stanowi wzrost o 21 proc. Blisko 50 proc. eksportu do tego kraju stanowiły: papierosy, mięso wołowe, przetwory rybne oraz sery i twarogi.
Piątym w kolejności krajem jest nasz południowy sąsiad – Czechy. Eksport do tego kraju osiągnął w opisywanym okresie wartość 2 mld euro, o 34 proc. więcej niż przed rokiem. Czesi importują głównie polskie mięso drobiowe, pieczywo i wyroby piekarnicze oraz sery i twarogi.
Łącznie eksport na rynki wymienionych pięciu krajów (Niemcy, Niderlandy, Francja, Włochy i Czechy) wygenerował 20,5 mld euro, co stanowiło ponad 63 proc. wartości eksportu do krajów UE.