Kalifornia zakazuje oznaczeń „najlepiej spożyć przed”. W ten sposób chce ograniczyć marnowanie żywności
Kalifornia chce pomóc zakończyć codzienne domowe debaty na temat tego, czy jedzenie w lodówce jest nadal dobre do spożycia. Stan jest pierwszym, który zakazał etykiet żywności, takich jak „sprzedać do” lub „najlepiej spożyć przed”. Ustawa podpisana przez gubernatora Newsoma ma na celu ograniczenie zarówno marnowania żywności, jak i emisji gazów cieplarnianych w stanie.
Na paczkowanej żywności sprzedawanej w sklepach znajduje się ponad 50 różnych etykiet z datami, ale informacje te są w dużej mierze nieuregulowane i nie dotyczą bezpieczeństwa żywności. Na przykład daty „sprzedać do” często pełnią funkcję wskazówki dla sklepów przy wycofywaniu produktów z półek, a nie wskaźnika tego, czy produkt jest nadal bezpieczny do spożycia.
Ponieważ nie ma federalnych przepisów dyktujących, jakie informacje powinny zawierać te etykiety, znaczki doprowadziły do zamieszania wśród konsumentów — i prawie 20 proc. marnowania żywności w kraju, według Food and Drug Administration. W Kalifornii to około 6 milionów ton nieprzeterminowanej żywności wyrzucanej do śmieci każdego roku.
Zastanawianie się, czy nasza żywność jest nadal dobra, to problem, z którym wszyscy się zmagamy
— powiedziała demokratyczna członkini Zgromadzenia Jacqui Irwin, autorka ustawy. Nowe prawo „jest monumentalnym krokiem w celu zatrzymania pieniędzy w kieszeniach konsumentów, jednocześnie pomagając środowisku i planecie” — dodała w swoim oświadczeniu.
MD/źródło: Fortune.com