Wzrost cen żywności. Po 2 latach wraca VAT na produkty spożywcze
Z końcem marca wygasło ważne rozporządzenie dotyczące stawki VAT na produkty żywnościowe, co oznacza powrót do standardowej stawki podatku od towarów i usług. Od 1 kwietnia stawka VAT na żywność wzrosła z zerowej lub obniżonej do 5 proc.
Zmiana ta obejmuje szeroki zakres produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby, mleko, jaja, warzywa, owoce, orzechy, a także tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz przetwory zbożowe, w tym pieczywo i produkty cukiernicze. Wprowadzenie ponownej stawki VAT dotyczy również niektórych napojów i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego.
Według szacunków resortu finansów, utrzymanie zerowej stawki VAT w pierwszym kwartale miało kosztować niemal 2,75 mld złotych. Natomiast według prognoz Narodowego Banku Polskiego, powrót do 5-procentowej stawki VAT może wpłynąć na wzrost inflacji o 0,9 punktu procentowego, o ile podwyżka zostanie w pełni przeniesiona na konsumentów.