Ten projekt pozwoli poznać dokładne pochodzenie żywności
Dzięki niemu możliwym stanie się zidentyfikowanie żywności – jej pochodzenia, jakości oraz zabiegów jakim została poddana. Projekt Paszportyzacja polskiej żywności przewiduje bowiem budowę cyfrowego systemu który zagwarantuje efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw, tj. „od pola do stołu”.
Jako przykład może posłużyć tu ziemniak. W „paszporcie” będą zawarte informacje dotyczące jego produkcji: sadzenia, uprawy, zbioru, magazynowania, transportu, konfekcjonowania, oceny jakości handlowej. „Paszport” tego warzywa będzie zawierał także informacje dotyczące zastosowanej agrotechniki: nawadniania, nawozów, środków ochrony roślin, wyników kontroli zdrowotności oraz przedplonu.
– podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który stoi za tym projektem.
Pilotaż
Pierwsza faza realizacji projektu będzie polegać na przeprowadzeniu pilotażu na trzech rynkach: wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Jego celem jest sprawdzenie w praktyce możliwości zbudowania jednego, kompatybilnego systemu IT dla różnych produktów żywnościowych.
W realizację pilotażu są zaangażowane organizacje branżowe z powyższych rynków. Z ich inicjatywy do projektu włączono producentów rolnych, zakłady przetwórcze (rzeźnie, zakłady rozbioru, ubojowe, porcjowania i pakowania), firmy transportowe i magazynujące. To one są bezpośrednimi uczestnikami łańcucha dostaw żywności.
Wdrożenie systemu
Po zrealizowaniu pilotażu i uzyskaniu pewności, że jest możliwość zapewnienia logicznego i niepodważalnego ciągu danych pochodzących od producenta, przetwórstwo, po transport i magazynowanie projekt przejdzie do fazy drugiej.
Wówczas zostaną podjęte działania zmierzające do zbudowania i wdrożenia systemu docelowego. Udostępni on w określonym zakresie informacje wszystkim uczestnikom łańcucha dostaw żywności, w tym konsumentom, a także innym zainteresowanym. System docelowy mógłby być rozbudowywany o nowe produkty i funkcjonalności.
“Paszportyzacja polskiej żywności” jest pierwszym tego typu projektem na całym świecie. Nigdzie indziej nie wdrożono publicznego narzędzia informatycznego, które w swoich założeniach obejmowałoby tak szeroki zakres informacji o produkcie żywnościowym.
Na wprowadzeniu systemu zyskaliby przede wszystkim polscy producenci żywności.
Paszporty umożliwiłyby im optymalizację produkcji, zwiększenie jej opłacalności, przekształcenie w kierunku bardziej zrównoważonym jak i uzyskanie wyższych ceny.
Prócz tego „paszportyzacja” mogłaby przyczynić się także do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce, a także dalszego rozwoju eksportu rodzimej żywności cenionej w świecie za wysoką jakość.
Pilotaż realizuje Naukowa Akademicka Sieć Komputerowa – Państwowy Instytut Badawczy. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa jest koordynatorem działań, wsparcie świadczy Centrum GovTech Polska z Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, a nadzór nad całością projektu sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.