Biogazownia

Produkcja biokomponentów wzmacnia bezpieczeństwo Polski i przyczynia się do redukcji zanieczyszczeń

01.02.2023
Redakcja
Czas czytania: 2 minut/y

Polska jest jednym z wiodących europejskich producentów biokomponentów, czyli dodatków do paliw wytworzonych z biomasy pochodzenia rolniczego. Ich wytwarzanie przyczynia się nie tylko do ochrony środowiska, ale także zapewnienia Polsce bezpieczeństwa energetycznego i żywnościowego.

W Polsce wytwarzane są głównie 2 rodzaje biokomponentów. Pierwszy z nich to produkowany przede wszystkim z kukurydzy i destylatu rolniczego bioetanol. Stosuje się go jako dodatek do benzyn (maksymalnie 10 proc.)

Drugim jest produkowany głównie z oleju rzepakowego ester metylowy. Stosowany jest on jako dodatek do oleju napędowego (do 7 proc.)

W 2021 roku w Polsce wyprodukowano łącznie 1 467 mln litrów biokomponentów, z czego  342 mln litrów bioetanolu oraz 1 125 mln litrów estru metylowego.

Czy to znacząca ilość? Przyjmijmy, że jeden samochód w ciągu roku przejeżdża średnio 15 tys. km i spala 8 l paliwa na 100 km. Gdyby auta były, hipotetycznie, napędzane wyłącznie biokomponentami, wówczas paliwo wyprodukowane w Polsce wystarczyłyby do zatankowania przez cały rok ponad 1,2 miliona samochodów.

Ekologia i bezpieczeństwo energetyczne

Co więcej, biokomponenty są biodegradowalnym i nietoksycznym składnikiem paliw. Dzięki ich wykorzystaniu znacznie spada emisja szkodliwych substancji do atmosfery. Powoduje to też bardziej zrównoważone zużycie surowców naturalnych. 

Paliwa wzbogacone o biokomponenty wspomagają pośrednio także bezpieczeństwo energetyczne kraju. Pozwalają bowiem na redukcję zużycia, a tym samym zmniejszenie importu paliw kopalnych.

Ponadto sektor wytwórczy biokomponentów jest ważnym rynkiem odbiorczym surowców rolniczych. To z kolei przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich, wzrostu zatrudnienia, a także stabilizacji i dywersyfikacji przychodów rolników. 

Produkcja biokomponentów ma również ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Wytwarzanie estrów metylowych z oleju rzepakowego skutkuje  bowiem produkcją znaczących ilości komponentów paszowych w postaci śruty rzepakowej. To natomiast zmniejsza naszą krajową zależność w zakresie pasz wysokobiałkowych i redukuje import śruty sojowej.

Logo KOWR

MD

Masz temat, o którym powinniśmy napisać? Skontaktuj się z nami!
Opisujemy ciekawe sprawy nadsyłane przez naszych czytelników. Napisz do nas, opisz dokładnie fakty i prześlij wraz z ewentualnymi załącznikami na adres: redakcja@pkb24.pl.
REKLAMA
REKLAMA