Produkcja biokomponentów wzmacnia bezpieczeństwo Polski i przyczynia się do redukcji zanieczyszczeń
Polska jest jednym z wiodących europejskich producentów biokomponentów, czyli dodatków do paliw wytworzonych z biomasy pochodzenia rolniczego. Ich wytwarzanie przyczynia się nie tylko do ochrony środowiska, ale także zapewnienia Polsce bezpieczeństwa energetycznego i żywnościowego.
W Polsce wytwarzane są głównie 2 rodzaje biokomponentów. Pierwszy z nich to produkowany przede wszystkim z kukurydzy i destylatu rolniczego bioetanol. Stosuje się go jako dodatek do benzyn (maksymalnie 10 proc.)
Drugim jest produkowany głównie z oleju rzepakowego ester metylowy. Stosowany jest on jako dodatek do oleju napędowego (do 7 proc.)
W 2021 roku w Polsce wyprodukowano łącznie 1 467 mln litrów biokomponentów, z czego 342 mln litrów bioetanolu oraz 1 125 mln litrów estru metylowego.
Czy to znacząca ilość? Przyjmijmy, że jeden samochód w ciągu roku przejeżdża średnio 15 tys. km i spala 8 l paliwa na 100 km. Gdyby auta były, hipotetycznie, napędzane wyłącznie biokomponentami, wówczas paliwo wyprodukowane w Polsce wystarczyłyby do zatankowania przez cały rok ponad 1,2 miliona samochodów.
Ekologia i bezpieczeństwo energetyczne
Co więcej, biokomponenty są biodegradowalnym i nietoksycznym składnikiem paliw. Dzięki ich wykorzystaniu znacznie spada emisja szkodliwych substancji do atmosfery. Powoduje to też bardziej zrównoważone zużycie surowców naturalnych.
Paliwa wzbogacone o biokomponenty wspomagają pośrednio także bezpieczeństwo energetyczne kraju. Pozwalają bowiem na redukcję zużycia, a tym samym zmniejszenie importu paliw kopalnych.
Ponadto sektor wytwórczy biokomponentów jest ważnym rynkiem odbiorczym surowców rolniczych. To z kolei przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich, wzrostu zatrudnienia, a także stabilizacji i dywersyfikacji przychodów rolników.
Produkcja biokomponentów ma również ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Wytwarzanie estrów metylowych z oleju rzepakowego skutkuje bowiem produkcją znaczących ilości komponentów paszowych w postaci śruty rzepakowej. To natomiast zmniejsza naszą krajową zależność w zakresie pasz wysokobiałkowych i redukuje import śruty sojowej.
MD