Przetwórstwo żywności

Polskie przetwórstwo patrzy w przyszłość z coraz większym optymizmem

01.02.2023
Redakcja
Czas czytania: 2 minut/y

Koniunktura w polskim przetwórstwie znów się polepszyła. Indeks PMI dla polskiego przetwórstwa zwiększył się w styczniu do 47,5 pkt. wobec 45,6 pkt. w grudniu. Jest to wynik wyraźnie wyższy od oczekiwań rynku (46,2 pkt.). Oznacza to też, że już od 9 miesięcy indeks pozostaje poniżej granicy 50 pkt., oddzielającej wzrost od spadku aktywności – podają analitycy Credit Agricole.

Indeks PMI to wskaźnik który służy do oceny koniunktury w przemyślę.

Zwiększenie wartości indeksu wynikało z wyższych wkładów trzech jego składowych – dla bieżącej produkcji, nowych zamówień oraz czasu dostaw. Negatywny wpływ miały natomiast niższe wkłady składowych dla zatrudnienia oraz zapasów materiałów.

Produkcja spada, ale wolniej

W danych na szczególną uwagę zasługuje wyraźnie wolniejsze tempo spadku bieżącej produkcji oraz nowych zamówień, w tym nowych zamówień eksportowych. Niemniej ankietowane w styczniu firmy nadal sygnalizowały problemy ze słabym popytem, który pozostaje pod wpływem spowolnienia w gospodarce – zwracają uwagę analitycy.

Z uwagi na utrzymujący się spadek zarówno bieżącej produkcji jak i nowych zamówień, firmy kontynuowały procesy restrukturyzacyjne. Znalazło to odzwierciedlenie w dalszym zmniejszeniu zapasów zarówno dóbr finalnych jak i dóbr pośrednich wykorzystywanych w procesie produkcji, a także redukcji zatrudnienia, której tempo przyspieszyło w styczniu.

– czytamy w analizie.

W styczniu doszło również do ponownego przyspieszenia tempa wzrostu cen zarówno dóbr finalnych, jak i dóbr pośrednich wykorzystywanych w procesie produkcji.

Jak dodają eksperci Credit Agricole, warto odnotować, że w poprzednich miesiącach wskaźniki te kształtowały się w trendzie spadkowym. Co więcej, przyspieszenie wzrostu cen nastąpiło mimo wyraźnego osłabienia popytu. Ankietowane firmy tłumaczyły to wzrostem cen energii, surowców i półfabrykatów.

Oczekiwana produkcja najwyższa od maja

Mimo utrzymującego się spadku aktywności w polskim przetwórstwie, w styczniu doszło do silnego wzrostu indeksu dla oczekiwanej produkcji w horyzoncie 12 miesięcy, który zwiększył się do najwyższego poziomu od maja 2022 r. i od trzech miesięcy pozostaje powyżej granicy 50 pkt. – twierdzą analitycy i dodają:

Sygnalizuje to, że uruchomione w wielu firmach procesy restrukturyzacyjne, zmierzające do zwiększenia wydajności i ograniczenia zużycia energii, a także łagodniejsze od wcześniejszych oczekiwań spowolnienie wzrostu gospodarczego w Polsce w IV kw. 2022 r. oraz odnotowana w styczniu poprawa koniunktury u głównych partnerów handlowych Polski skłoniły część firm do formułowania bardziej optymistycznych ocen dotyczących ich przyszłej aktywności.

Eksperci dodają, że wyraźny wzrost składowej dla oczekiwanej produkcji może być zapowiedzią „miękkiego lądowania” polskiej gospodarki. Oznaczałoby to, że dynamika polskiego PKB w 2023 r. wyraźnie obniży się, jednak pozostanie ona dodatnia.

MD

Masz temat, o którym powinniśmy napisać? Skontaktuj się z nami!
Opisujemy ciekawe sprawy nadsyłane przez naszych czytelników. Napisz do nas, opisz dokładnie fakty i prześlij wraz z ewentualnymi załącznikami na adres: redakcja@pkb24.pl.
REKLAMA
REKLAMA