Ciasteczka zbożowe i mleko w słoiku

Mleko w skupach tanieje. Wzrosła też produkcja artykułów mleczarskich

11.02.2023
Redakcja
Czas czytania: 3 minut/y

Jak wynika z danych GUS, w styczniu zakłady mleczarskie sprzedawały mleko o ponad 16 proc. taniej niż w grudniu. Spadły także ceny większości artykułów mleczarskich. Równocześnie wzrosła ich produkcja.

W grudniu krajowi producenci mleka dostarczyli do skupów ponad 1 mld litrów surowca. To o 6 proc. więcej niż w listopadzie 2022 r. i o 2 proc. więcej niż przed rokiem. Łącznie w całym 2022 r. skupiono w Polsce 12,4 mld litrów mleka surowego. To o 2 proc. więcej niż w 2021.

Taniej niż w grudniu

Zakłady mleczarskie w trzecim tygodniu stycznia zbywały masło w blokach przeciętnie po 23,95 zł/kg. To o 16 proc. taniej niż w grudniu. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 23,79 zł/kg (czyli 4,76 zł za 200 gramową kostkę), o 18 proc. taniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 6 proc., a masła konfekcjonowanego – o 9 proc. 

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wyniosła 13,03 zł/kg. Z kolei za pełne mleko w proszku (PMP) płacono 19,79 zł/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było o 11 proc.  tańsze, a PMP – o 1 proc. droższe. 

W tym samym okresie krajowi producenci zbywali ser Edamski przeciętnie po 24,98 zł/kg, czyli o 1 proc. taniej niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 25,26 zł/kg, o 3 proc. mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 27 proc., a ser Gouda – o 22 proc..

Produkcja znowu rośnie

Na produkcję artykułów mleczarskich w naszym kraju wpływa w głównej mierze sytuacja podażowo-popytową na rynku polskim oraz na rynkach zagranicznych. Duże znaczenie ma także rosnąca presja surowcowych i pozasurowcowych kosztów produkcji. 

W latach 2004-2021 produkcja masła w Polsce wzrosła ze 177 tys. ton do 241 tys. ton, tj. o 36 proc. Według wstępnych danych GUS w 2022 r. wytworzono 250 tys. ton masła, o 4 proc. więcej niż w 2021 r.

Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku w Polsce w okresie ostatnich siedmiu lat kształtowała się na poziomie 154-175 tys. ton wobec 135 tys. ton w roku 2004. W 2022 r. wytworzono blisko 173 tys. ton OMP, o 11 proc. więcej niż przed rokiem. 

Polska serową potęgą

Produkcja serów i twarogów stanowi istotny dział przetwórstwa mleka i ma znaczny udział w zagospodarowaniu surowca. Polska jest zaliczana do największych światowych producentów tego asortymentu. Jesteśmy piątym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji i Włoszech) i czwartym w Unii Europejskiej. 

W latach 2004-2021 produkcja serów i twarogów w Polsce wzrosła z 582 tys. ton do rekordowego poziomu 993 tys. ton. W strukturze produkcji tej grupy towarowej dominują sery twarogowe (51 proc. udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (39 proc.) Mniejszy udział mają sery topione – 8 proc., i pozostałe – 2 proc.. 

Sztandarowym asortymentem krajowej branży mleczarskiej są sery podpuszczkowe dojrzewające. W 2021 r. odpowiadały one aż za 51 proc. wartości produkcji sprzedanej serów i twarogów (12,5 mld zł) – czyli około 6,3 mld zł. 

W latach 2014-2020 produkcja serów dojrzewających wzrosła z 301 tys. ton do 358 tys. ton, tj. o 19 proc.. W 2021 r. zakłady przetwórcze wyprodukowały 391 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, o 9 proc. więcej niż w 2020 r. i o 79 proc. więcej niż w roku akcesji Polski do UE. W 2022 r. w Polsce wyprodukowano 353 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, o 1,5 proc. mniej niż przed rokiem.

Logo KOWR
Logo KOWR
Masz temat, o którym powinniśmy napisać? Skontaktuj się z nami!
Opisujemy ciekawe sprawy nadsyłane przez naszych czytelników. Napisz do nas, opisz dokładnie fakty i prześlij wraz z ewentualnymi załącznikami na adres: redakcja@pkb24.pl.
REKLAMA
REKLAMA