Komisja Europejska wydała zgodę. Larwy mącznika będą składnikiem żywności, w tym dżemów i pieczywa
Rozporządzenie wykonawcze KE z 20 stycznia br. zezwala na wprowadzanie do obrotu sproszkowanych całych larw mącznika, poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności. Sproszkowane larwy mogą znaleźć się w serach, dżemach i czy pieczywie.
Wcześniej, w maju 2017 r. mączniki zostały zatwierdzone jako żywność przez Szwajcarię, a w styczniu 2021 r. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wpisał larwy chrząszcza mącznika młynarka do katalogu nowej żywności.
Nowa żywność to proszek poddany działaniu promieniowania ultrafioletowego (UVB), otrzymywany z całych, poddanych obróbce termicznej i zmielonych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek).
– czytamy w rozporządzeniu wykonawczym Komisji Europejskiej.
Decyzja ta jest zgodna z wymogami ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka.
Sproszkowane larwy w serach, dżemach i pieczywie
Od teraz sproszkowane larwy będą mogły być dodawane do takich produktów takich jak:
- sery i produkty serowe
- dżemy owocowe i warzywne
- żywność na bazie makaronu,
- przetworzone produkty ziemniaczane
- pieczywo.
Nowy „składnik” może jednak powodować reakcje alergiczne:
spożycie proszku otrzymanego z całych larw Tenebrio molitor, poddanego działaniu promieniowania UV, może wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego. Ponadto Urząd zwrócił uwagę, że nowa żywność może zawierać dodatkowe alergeny, jeżeli te alergeny występują w substracie pokarmowym podawanym owadom.
– czytamy w rozporządzeniu.
Mimo to, producent może uzyskać zezwolenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wystarczy, że na etykiecie produktu zawierającego sproszkowane larwy pojawi się informacja o możliwych reakcjach alergicznych.
Przez następne 5 lat upoważnione do wprowadzania na rynek w Unii nowej żywności będzie wyłącznie przedsiębiorstwo Nutri’Earth.
Larwy jako pokarm dla ludzi
Larwy mącznika mają być pożywieniem „bogatym w białka i tłuszcze” a także charakteryzować się „delikatnym, orzechowym smakiem i chrupiącą konsystencją”.
Mączniki są zwykle używane jako pokarm dla zwierząt, przede wszystkim, ryb, ptaków i niektórych małych ssaków. Są one również podawane dzikim ptakom w karmnikach, szczególnie w okresie lęgowym. Mączniki są przydatne ze względu na wysoką zawartość białka. Są również wykorzystywane jako przynęta wędkarska.
Mączniki były historycznie spożywane w wielu krajach azjatyckich, szczególnie w Azji Południowo-Wschodniej. Są tam powszechnie spotykane na rynkach żywności i sprzedawane jako żywność uliczna wraz z innymi jadalnymi owadami.
MD