Larwy mącznika

Komisja Europejska wydała zgodę. Larwy mącznika będą składnikiem żywności, w tym dżemów i pieczywa

27.01.2025
Redakcja
Czas czytania: 2 minut/y

Rozporządzenie wykonawcze KE z 20 stycznia br. zezwala na wprowadzanie do obrotu sproszkowanych całych larw mącznika, poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności. Sproszkowane larwy mogą znaleźć się w serach, dżemach i czy pieczywie.

Wcześniej, w maju 2017 r. mączniki zostały zatwierdzone jako żywność przez Szwajcarię, a w styczniu 2021 r. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wpisał larwy chrząszcza mącznika młynarka do katalogu nowej żywności.

Nowa żywność to proszek poddany działaniu promieniowania ultrafioletowego (UVB), otrzymywany z całych, poddanych obróbce termicznej i zmielonych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek).

– czytamy w rozporządzeniu wykonawczym Komisji Europejskiej.

Decyzja ta jest zgodna z wymogami ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka.

Sproszkowane larwy w serach, dżemach i pieczywie

Od teraz sproszkowane larwy będą mogły być dodawane do takich produktów takich jak:

  • sery i produkty serowe
  • dżemy owocowe i warzywne
  • żywność na bazie makaronu,
  • przetworzone produkty ziemniaczane
  • pieczywo.

Nowy „składnik” może jednak powodować reakcje alergiczne:

spożycie proszku otrzymanego z całych larw Tenebrio molitor, poddanego działaniu promieniowania UV, może wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego. Ponadto Urząd zwrócił uwagę, że nowa żywność może zawierać dodatkowe alergeny, jeżeli te alergeny występują w substracie pokarmowym podawanym owadom.

– czytamy w rozporządzeniu.

Mimo to, producent może uzyskać zezwolenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wystarczy, że na etykiecie produktu zawierającego sproszkowane larwy pojawi się informacja o możliwych reakcjach alergicznych.

Przez następne 5 lat upoważnione do wprowadzania na rynek w Unii nowej żywności będzie wyłącznie przedsiębiorstwo Nutri’Earth.

Larwy jako pokarm dla ludzi

Larwy mącznika mają być pożywieniem „bogatym w białka i tłuszcze” a także charakteryzować się „delikatnym, orzechowym smakiem i chrupiącą konsystencją”.

Mączniki są zwykle używane jako pokarm dla zwierząt, przede wszystkim, ryb, ptaków i niektórych małych ssaków. Są one również podawane dzikim ptakom w karmnikach, szczególnie w okresie lęgowym. Mączniki są przydatne ze względu na wysoką zawartość białka. Są również wykorzystywane jako przynęta wędkarska.

Mączniki były historycznie spożywane w wielu krajach azjatyckich, szczególnie w Azji Południowo-Wschodniej. Są tam powszechnie spotykane na rynkach żywności i sprzedawane jako żywność uliczna wraz z innymi jadalnymi owadami.

MD

Masz temat, o którym powinniśmy napisać? Skontaktuj się z nami!
Opisujemy ciekawe sprawy nadsyłane przez naszych czytelników. Napisz do nas, opisz dokładnie fakty i prześlij wraz z ewentualnymi załącznikami na adres: redakcja@pkb24.pl.
REKLAMA
REKLAMA