Eksport polskiej żywności. Których towarów sprzedajemy najwięcej za granicą?
Mięso i przetwory mięsne – to tych produktów rolno-spożywczych eksportowaliśmy w 2022 roku najwięcej. Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej w ramach tej grupy towarowej były o 37 proc. wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 9,6 mld euro. Stanowiły zarazem 20 proc. wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
Największy udział w wartości eksportu mięsa i przetworów mięsnych miały: mięso drobiowe (44 proc. – 4,3 mld euro), przetwory mięsne (23 proc. – 2,2 mld euro), mięso wołowe (22 proc. – 2,1 mld euro) oraz mięso wieprzowe (8 proc. – 812 mln euro).
Eksport zwierząt żywych oraz pozostałych gatunków mięs był stosunkowo niewielki. Stanowił on odpowiednio 2 proc. i 1 proc. udziału w przychodach z eksportu produktów mięsnych z Polski.
Eksport zboża większy o 40 proc.
Drugą pod względem wartości pozycję z 14 proc. udziałem w eksporcie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory, których łączna sprzedaż, w porównaniu z 2021 r., wzrosła o 40 proc. do 6,6 mld euro.
Przychody z eksportu ziarna zbóż wyniosły 3,1 mld euro. W strukturze wolumenu wywozu 9,1 mln ton ziarna zbóż kukurydza stanowiła 43 proc. (3,9 mln ton, wzrost wolumenu eksportu o 67 proc.), pszenica – 40 proc. (3,6 mln ton, wzrost o 1 proc.), żyto – 5 proc. (439 tys. ton, spadek o 59 proc.) i jęczmień – 3 proc. (305 tys. ton, spadek o 33 proc.).
Eksporterzy lokowali zboże przede wszystkim na rynku unijnym (6,5 mln ton, 72 proc. wywiezionego ziarna).
Pozostałe grupy towarowe
Wzrost wartości eksportu odnotowano praktycznie we wszystkich grupach towarowych artykułów rolno-spożywczych, tj. tytoniu i wyrobów tytoniowych (o 4 proc., do 4,3 mld euro), produktów mlecznych (o 37 proc., do 3,6 mld euro), cukru i wyrobów cukierniczych (o 14 proc., do 3,2 mld euro).
Dotyczy to także ryb i przetworów (o 14 proc., do 2,8 mld euro), a także warzyw i przetworów (o 21 proc., do 2,3 mld euro) oraz owoców łącznie z przetworami (o 6 proc., do 1,8 mld euro).
Większa była również wartość wywozu m.in.: nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 80 proc. (1,6 mld euro), kawy, herbaty i kakao – o 28 proc. (1,1 mld euro), soków owocowych i warzywnych – o 27 proc. (0,9 mld euro) oraz alkoholu – o 20 proc. (0,8 mld euro).
MD